"Kultura stołu w wiekach dawnych" – II ogólnopolska konferencja naukowa w Raciborzu

2008-06-10, Wtorek

Zapraszamy do udziału w II Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej na temat "Kultura stołu w wiekach dawnych“, która zainauguruje III Festiwal Śląskie Smaki. Konferencja odbędzie się 13 czerwca (piątek) o godzinie 10.00 w auli Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Raciborzu. Organizatorami konferencji oraz III Festiwalu Śląskie Smaki są: Starostwo Powiatowe w Raciborzu i Śląska Organizacja Turystyczna.

Program konferencji:

10.00 - Rozpoczęcie obrad:

10.15-11.45. Obrady – część I (prowadzenie: prof. dr hab. Roman Mazurkiewicz)

1) prof. dr hab. Dariusz Rott (Katowice): "O sposobie żywienia się w Islandyji" w siedemnastym stuleciu (na podstawie relacji Daniela Vettera).
2) dr Sławomir Baczewski (Lublin): "Wódka z eliksirem". Alkohole na staropolskim stole w XVI-XVIII wieku w świetle przekazów literackich. Rekonesans.
3) prof. dr hab. Jacek Lyszczyna (Katowice): Stół obżartuchów, filozofów, poetów.

11.45-12.00. PRZERWA

12.00-13.00. Obrady – część II (prowadzenie: prof. dr hab. Piotr Borek).

4) dr hab. Mariola Jarczykowa (Katowice): Staropolska kuchnia we współczesnych poradnikach kulinarnych.
5) dr Teresa Banasiowa (Katowice): O ucztowaniu w szlacheckiej Rzeczypospolitej Babińskiej.
6) mgr Grzegorz Wawoczny (Racibórz): Piwowarstwo górnośląskie na przykładzie Raciborza i okolic. Kronika wzlotów i upadków.

13.10-14.00 PRZERWA

14.15-15.15. Obrady – część III (prowadzenie: prof. dr hab. Dariusz Rott).

7) dr Barbara Nowak (Łódź): Zwyczaje kulinarne w klasztorze dominikanek raciborskich w średniowieczu.
8) dr Krzysztof Gajdka (Kraków): Echa wielkopańskich uczt w twórczości literatów z kręgu Radziwiłłów birżańskich w I połowie XVII wieku.
9) Dr Jadwiga Sebesta (Łódź): Z filiżanek do filharmonii. O niemiecko-austriackiej fascynacji kawą.

15.15-15.30. PRZERWA

15.30-16.30. Obrady – część IV (prowadzenie: prof. dr hab. Jacek Lyszczyna)

10) dr Maria Kopsztejn (Łódź): Drogocenna przyprawa czyli sól na staropolskim stole.
11) dr Maria Romanowska (Łódź): Literackie romantyczne uczty.
12) dr Eugeniusz Szymik (Łódź): O staropolskich wielkanocnych zwyczajach kulinarnych.

16.30-17.00. DYSKUSJA

17.00-17.15. PODSUMOWANIE

17.15. ZAKOŃCZENIE

wszystkie
początek strony