Durszlaki rozdane - Śląskie Smaki Racibórz 2008

2008-06-16, Poniedziałek

III Festiwal Śląskie Smaki Racibórz 2008 już za nami. W programie tegorocznej imprezy znalazły się m.in.: konkurs kulinarny, prezentacja potraw regionalnych, w tym produktów tradycyjnych oraz lokalnych, prezentacja rzemiosła i twórców ludowych oraz występy artystyczne. Zwiedzający mogli skosztować narodowych potraw przygotowanych przez przedstawicieli partnerów zagranicznych Powiatu Raciborskiego oraz podziwiać umiejętności zespołów artystycznych z gmin naszego powiatu. Punktem kulminacyjnym był występ Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny. Organizatorami Festiwalu byli: Starostwo Powiatowe w Raciborzu oraz Śląska Organizacja Turystyczna.

Impreza rozpoczęła się tuż przed godziną 10.00. W namiocie wystawienniczym można było podziwiać wyroby regionalnych twórców ludowych (m.in. rzeźbiarzy, garncarza, malarzy, mincerza), prac studentów Instytutu Sztuki PWSZ w Raciborzu, nie zabrakło też potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich, szkoły gastronomiczne oraz kucharzy z Wrexham (Walia), Powiatu Märkischer oraz Elbe-Elster.

O godz. 13.00 rozpoczęły się zmagania kucharzy w dwóch kategoriach: amatorów i profesjonalistów. Laureatom trzech pierwszych miejsc (w obu kategoriach) przyznano odpowiednio: Złoty, Srebrny i Brązowy Durszlak oraz Tytułu "Eksperta Śląskich Smaków 2008".

Oto wyniki:
Amatorzy:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Ornontowice (szpajza wiśniowa, rosół z perliczki, perliczka duszona z pasztecikami, kalarepą, kalafiorami i sałatą);
II miejsce – Radio 90FM (bita śmietana z truskawkami, żurek śląski z koperkiem, karminadel z niespodzianką, z kalarepą na gęsto i młodą kapustą ze skwarkami);
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Udórz (karp oblany masłem, zalewajka, jaskółcze gniazda).

Nagrodę specjalną dla najlepszej drużyny z powiatu raciborskiego otrzymały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Tworkowa.

Profesjonaliści:
I miejsce – Zespół Szkół Ekonomicznych im. O. Langego w Wodzisławiu Śląskim (pasztet z królika z sosem śliwkowym z żurawiną),
II miejsce – Ośrodek Wypoczynkowo-Rekreacyjny SILESIA z Międzybrodzia Bialskiego (babka z tarcizny, śląska polewka, królik w śmietanie)
III miejsce – WAKO Zabrze (kołocz z posypką, zupa z porów wigilijna z grzankami, polędwica szpikowana, czarne kluski, sałatka z selera polewanego zarumienionym masłem).

Polska Akademia Sztuki Kulinarnej przyznała nagrodę specjalną - puchar za pielęgnowanie tradycji śląskich - otrzymała ją Restauracja Hotelu Polonia w Raciborzu.

Całość imprezy poprowadził aktor Jacek Borkowski znany m.in. z seriali "Klan" i "Na Wspólnej". Wśród jurorów konkursu byli. aktorka Emilia Krakowska oraz autorka kulinarnych bestsellerów Hanna Szymanderska.

Przez cały czas trwania Festiwalu nie milkła muzyka. Na scenie prezentowały się zespoły artystyczne z powiatu raciborskiego, które wspólnie wystąpiły w przedstawieniu pt. "Kulturalnie, czyli po Śląsku".

Sponsorami Festiwalu byli: Bank Spółdzielczy w Raciborzu, Firma Henkel, Mieszko SA.

Dziękujemy wszystkim artystom, ich opiekunom oraz przedstawicielom gmin powiatu raciborskiego za aktywne uczestniczenie w imprezie.

wszystkie
początek strony