Śniadanie wiedeńskie czy amerykańskie? Przed takim wyborem stanęli uczniowie klasy 7 i 8 Szkoły Podstawowej z Pietrowic Wielkich. Technicy hotelarstwa Centrum pomogli swoim młodszym kolegom i koleżankom w przygotowaniu tego najważniejszego posiłku dnia.
W szkolnych pracowniach gastronomicznych królowały m.in. pancakes polane syropem klonowym, jajka po wiedeńsku czy czekolada na gorąco. Nietypowym dodatkiem do przygotowywanych śniadań były Loukoumi – cypryjskie małe, słodkie kostki galaretki owocowej, obsypane cukrem pudrem. Ten słodki śniadaniowy dodatek pojawił się w menu w związku z udziałem nauczycieli branży hotelarskiej w szkoleniu job shadowing, które odbyło się właśnie na Cyprze. Taki staż był możliwy dzięki realizowanemu w szkole projektowi „Z nowymi kompetencjami w przyszłość zawodową – CKZiU nr 1 w Raciborzu”. Projekt ten jest współfinansowany przez Unię Europejską.
Na początku warsztatów młodzi adepci sztuki kulinarnej zapoznali się z rodzajami śniadań hotelowych, ich podstawowymi składnikami i sposobami podawania. Następnie przystąpili do sporządzania wybranego typu śniadania i co najważniejsze do jego konsumpcji.
Kropkę nad i postawił pokaz room-service czyli podawanie posiłku np. śniadania do pokoju gościa hotelowego. Pokaz w wykonaniu uczennic kształcących się na kierunku technik hotelarstwa był ciekawym doświadczeniem dla uczestników warsztatów.