Powiat raciborski w partnerstwie z Instytutem Dziedzictwa Narodowego - Oddział w Ostrawie (Národní památkový ústav v Ostravě) i Uniwersytetem Śląskim w Opawie (Slezská univerzita v Opavě) realizuje mikroprojekt pn.: "Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu", w ramach którego zainaugurowana została nowa atrakcja turystyczna - wspólna wystawa prezentująca średniowieczną historię i kulturę kulinarną na dworach książęcych.
W ubiegły czwartek, 28.06.2018 r., na zamku w Hradcu nad Morawicą odbył się wernisaż wystawy połączony z degustacją potraw przygotowanych wg średniowiecznych receptur. Na wystawie prezentowane są repliki dworskiej oprawy i zastawy stołowej, eksponaty związane z kulturą kulinarną książąt opawsko-raciborskich.
Podobna wystawa instalowana jest na Zamku Piastowskim w Raciborzu. Na wystawie, poza repliką stołową, prezentowane będą również m.in. repliki eksponatów wybranych ze zbiorów udostępnionych przez Muzeum w Raciborzu.
Wystawie w Raciborzu towarzyszyć będzie wydarzenie związane z degustacją potraw oraz promocją katalogu wystawy, które odbędzie się na Zamku Piastowskim w dn. 11 września 2018 r. o godz. 17.00.
Projekt "Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu" jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa RP „Przekraczamy Granice”.
Dojazd do zamku w Hradcu nad Morawicą
Fot.: G. Nowak, Zamek Piastowski w Raciborzu
Klawisze Dostępności
Zamiast klawisza Alt możesz użyć H