Powiat Raciborski na II Festiwalu Kuchni Śląskiej - "Śląskie Smaki"...

2007-05-25, Piątek

Założeniem festiwalu jest promocja walorów kulturowych województwa śląskiego poprzez kuchnię regionalną. Impreza ma charakter rodzinnego pikniku i jest skierowana do szerokiej grupy odbiorców w różnym wieku i o różnym guście kulinarnym. Festiwal Kuchni Śląskiej odbędzie się na Cieszyńskiej Starówce o godz. 13.00.

Oprawę artystyczną zapewnią lokalne zespoły folklorystyczne i rozrywkowe. Gwiazdą imprezy będzie Zespół Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny.

Podczas II Festiwalu Kuchni Śląskiej - "Śląskie Smaki" odbędzie się konkurs, w którym zaprezentują się ekipy kucharzy amatorów i zawodowców (łącznie około 20 drużyn), przygotowujące potrawy specyficzne dla swoich subregionów i miejscowości. Profesjonalne jury na czele z Robertem Sową (Szefem Elitarnego Klubu Szefów Kuchni) dokona oceny i wyłoni zwycięzców. Laureaci konkursu otrzymają tytuł "Eksperta Śląskich Smaków 2007" oraz złoty, srebrny bądź brązowy Durszlak.

Zwieńczeniem imprezy będzie publikacja folderu, w którym zamieszczone zostaną przepisy potraw zaprezentowane podczas II Festiwalu.

W tegorocznej edycji Festiwalu Kuchni Śląskiej - "Śląskie Smaki" udział wezmą mieszkanki powiatu raciborskiego. Nasz region będzie reprezentowany przez dwa zespoły: Koło DFK Krzanowice oraz Koło Gospodyń Wiejskich Rudy. Panie z Krzanowic będą gotować w składzie Brygida Abrahamczyk, Agnieszka Ternka, Gertruda Riemel oraz Maria Wikiel. Drużyna z Krzanowic przygotuje roladę po morawsku, kluski śląskie oraz modrą kapustę po morawsku. Natomiast panie z Rud przyrządzą schab po sztygarsku, kluski bułczane i zasmażaną kapustę. W drużynie gotować będą: Gabriela Dudek, Renata Dudek, Małgorzata Złotoś i Mariola Duda.

Udział drużyn w II Festiwalu Kuchni Śląskiej - "Śląskie Smaki" został sfinansowany przez Starostwo Powiatowe w Raciborzu.

wszystkie
początek strony