Kuchnia powiatu raciborskiego nagrodzona Srebrnym Durszlakiem na II Festiwalu Kuchni Śląskiej - Śląskie Smaki w Cieszynie...

2007-06-11, Poniedziałek

Założeniem Festiwalu Kuchni Śląskiej jest promocja walorów kulturowych województwa śląskiego poprzez kuchnię regionalną. Impreza miała charakter rodzinnego pikniku i została skierowana do szerokiej grupy odbiorców, z kraju i zagranicy, w różnym wieku i o różnym guście kulinarnym.

W ramach Festiwalu odbył się konkurs kulinarny, w którym zaprezentowały się ekipy kucharzy, amatorów i zawodowców (łącznie około 20 drużyn), przygotowujące potrawy specyficzne dla swoich regionów i miejscowości. Profesjonalne jury dokonało oceny-degustacji potraw i wyłoniło zwycięzców. II miejsce w kategorii drużyn amatorskich i Srebrny Durszlak 2007 zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Rudy w składzie: Gabriela Dudek, Renata Dudek, Małgorzata Złotoś i Mariola Duda. Panie przygotowały schab po sztygarsku, kluski bułczane i zasmażaną kapustę. Dyplom otrzymały również gospodynie z Koła DFK Krzanowice w składzie: Brygida Abrahamczyk, Agnieszka Ternka, Gertruda Riemel oraz Maria Wikiel, które ugotowały roladę po morawsku, kluski śląskie oraz modrą kapustę po morawsku. Ponadto panie z Krzanowic częstowały publiczność własnoręcznym wypiekiem - śląskim kołaczem.

II Festiwalowi Kuchni Śląskiej - Śląskie Smaki towarzyszyły prezentacje regionów i gmin oraz lokalnych producentów/wytwórców produktów żywnościowych. Powiat raciborski na stoisku regionalnym "Zielona Oaza Kultur" promował nie tylko walory turystyczno-krajoznawcze ziemi raciborskiej, ale i produkty żywnościowe lokalnych producentów, tj. chleb z Piekarni Liszka z Żerdzin, wyroby cukiernicze firmy "SILVEST S.A." z Nędzy oraz piwo Browaru Racibórz. W festiwalu wzięli również udział mistrzowie pszczelarscy z terenu powiatu raciborskiego.

O walorach miodu i pyłku kwiatowego przekonywali panowie Werner Koszorz reprezentujący Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne "Rój" i Henryk Krzystkowki z Kornowaca. Na stoisku można było skosztować miodu z pasieki towarowej pana Henryka Pietrasza.

Śląsk


Organizatorami imprezy były Śląska Organizacja Turystyczna oraz Biuro Promocji i Informacji Urzędu Miejskiego w Cieszynie pod patronatem Marszałka Województwa Śląskiego oraz Polskiej Organizacji Turystycznej.

Oprawę artystyczną zapewniły lokalne zespoły folklorystyczne i rozrywkowe. Gwiazdą imprezy był Zespół Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny, który zaprezentował licznie zebranej publiczności część swojego bogatego repertuaru oraz występ kabaretowy Joanny Bartel.

Zwieńczeniem imprezy będzie publikacja folderu, w którym zamieszczone zostaną przepisy potraw zaprezentowanych podczas II Festiwalu.

Uczestnictwo kół gospodyń oraz mistrzów pszczelarskich w II Festiwalu Kuchni Śląskiej - Śląskie Smaki zostało zorganizowane z inicjatywy Starostwa Powiatowego w Raciborzu.

wszystkie
początek strony