Ferie Zimowe z Gminnym Centrum Kultury w Nędzy

2013-02-08, Piątek

Poniżej przedstawiamy program tegorocznej Akcji Zima 2013, która odbędzie się w dniach 11-22 lutego. Zapraszamy do udziału wszystkie dzieci, młodzież i dorosłych z obszaru Gminy Nędza. Obowiązują wcześniejsze zapisy.


11.02.2013 Poniedziałek
10.00 Wyjazd na lodowisko do Pszowa
Cena: 10 zł od uczestnika + kieszonkowe: 5 zł wypożyczenie łyżew, 4 zł bilet wstępu, 10 zł kaucja za szafkę (opcja nie obowiązkowa). Powrót ok. godz.13.00
14.00 - 15.30 Zajęcia taneczne (6-9 lat)
15.30 – 17.00 Zajęcia taneczne (od lat 10)

12.02.2013 Wtorek
13.00 -14.30 zajęcia plastyczne (4-7)
14.30 - 16.00 zajęcia plastyczne (od 8 lat)
16.00 Bal karnawałowy dla dzieci (malowanie twarzy, konkursy, gry i zabawy)

13.02.2013 Środa
11.00-13.00 Warsztaty batiku (od lat 10)
14.00 - 15.30 Zajęcia taneczne (6-9 lat)
15.30 – 17.00 Zajęcia taneczne (od lat 10)

14.02.2013 Czwartek
11.00-13.00 Warsztaty batiku (od lat 10, dorośli)
17.00-19.00 Kurs masażu w parach (dorośli)

15.02.2013 Piątek
11.00-13.00 Warsztaty batiku (od lat 10)
15.30 Pokazy rzemiosła, zbroi i warsztaty z Rycerzami Załogi Grodu Raciborskiego

18.02.2013 Poniedziałek
10.00-14.00 Studenci dzieciom – otwarte warsztaty ze studentami dla wszystkich
Język angielski i niemiecki, konstruowanie robotów, zabawy i ćwiczenia ruchowe dla dzieci, zajęcia artystyczne.

19.02.2013 Wtorek
Wycieczka autokarowa do Wisły: w programie Park Wodny w Hotelu Gołębiewski i Chlebowa Chata w Górkach Małych. Cena: 40 zł od uczestnika
Zbiórka: 7:45 na ul. Strażackiej 2

20.02.2013 Środa
10.00 – 11.30 Zajęcia plastyczne (4-8 lat)
11.30 – 13.00 Zajęcia plastyczne (od lat 9)
13.00-15.30 Warsztaty cyrkowe (od 8 lat)
17.00 Warsztaty kulinarne z Dariuszem Rusinem - Kuchnia Ajurwedyjska
15 zł od osoby

21.02.2013 Czwartek
13.00-15.30 Warsztaty cyrkowe (od 8 lat)
16.00-18.00 Kulig konny saniami i ognisko (dzieci i dorośli)
10 zł od osoby (kiełbaski i napoje we własnym zakresie)

22.02.2013 Piątek
13.00-15.30 Warsztaty cyrkowe (od 8 lat)
16.00 Pokazy powarsztatowe i zakończenie Akcji Zima 2013

Zapraszamy wszystkich uczestników, rodziców, mieszkańców Gminy.

Uwaga: Na wszystkie zajęcia, warsztaty i wycieczki obowiązują wcześniejsze zapisy i przedpłaty w siedzibie GCK przy ul. Strażackiej 2.

Akcja Zima 2013 kierowana jest do mieszkańców wszystkich sołectw Gminy Nędza.


Warsztaty cyrkowe (od 8 lat)
Nauczymy się prostych etiud cyrkowych, żonglerki chustami, piłeczkami i… wszystkim co wpadnie w ręce. Poznamy podstawy ekwilibrystyki, iluzji, magii i clownady.
Instruktor: Anna Wanglorz

Warsztaty kulinarne – Kuchnia Ajurwedyjska
Podczas warsztatów poznają państwo kilka sposobów przygotowania oryginalnych, zdrowych i smacznych potraw według zasad starożytnej medycyny indyjskiej. Kurs będzie poprzedzony prelekcją na temat zdrowego odżywiania i zasad Ajurwedy.
Prowadzący: Dariusz Rusin

Warsztaty rycerskie 15.02.2013, godz. 15.30
Rycerze Załogi Grodu Raciborskiego pomogą nam przenieść się w czasy średniowiecza. W programie m.in..: pokazy rzemiosła, wyrobu strzał i zbroi, możliwość przymierzenia prawdziwych strojów rycerskich. Zapraszamy dzieci, młodzież i dorosłych.

Warsztaty batiku (od lat 10)
Batik to sztuka barwienia tkanin za pomocą wosku pszczelego i farb do tkanin. Batiki mogą mieć wiele zastosowań w zdobieniu ubrań i w wystroju wnętrz: zasłony, które pod światło wyglądają jak witraże, kapy na łóżko, ozdobne poduszki, obrusy lub po prostu piękna tkanina na ścianie.
Instruktor: Bernadeta Długosz-Włodarczyk

Zajęcia taneczne (od 6 lat)
Dzieci nauczą się kilku układów tanecznych do różnych gatunków muzyki nowoczesnej.
Instruktor: Julia Parzonka

Wycieczka do Wisły:
8.00 wyjazd
10.00 Hotel Gołębiewski (pobyt na basenie 2h)
Park wodny to basen z licznymi atrakcjami: baseny rekreacyjne, lecznicze, jacuzzi, zjeżdżalnie, sauny, grota lodowa.
14.00 Chlebowa chata (od ziarenka do bochenka)
W programie: zwiedzanie połączone z aktywnym udziałem w przygotowaniu chleba i masła, zapoznanie z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem, oglądanie maszyn dawniej wykorzystywanych przy uprawie i obróbce ziarna, omawianie procesu oraz sprzętów do tego wykorzystywanych, oddzielanie śmietany od mleka, ubijanie masła, produkcja twarogu, degustacja wytworzonych produktów, pozyskiwanie miodu, pokaz sprzętu pasiecznego i ciekawostki z życia pszczół, próby młócenia cepami, mielenie zboża na żarnach, osiewanie mąki, formowanie oraz wypiek podpłomyków, degustacja podpłomyków z masłem, miodem lub smalcem, kawa zbożowa z mlekiem.


wszystkie
początek strony