W dniach 3-5 października podczas Międzynarodowych Targów Hodowli Zwierząt i Rozwoju Obszarów Wiejskich FARMA 2008 w Poznaniu na stoisku Województwa Śląskiego nie zabrakło powiatu raciborskiego.
Województwo Śląskie po raz kolejny uczestniczyło w poznańskich targach, prezentując różnorodność kulturową i kulinarną. W "Pawilonie Regionów" pod hasłem "Dziedzictwo Kulturowe i Dziedzictwo Kulinarne" prezentowały się samorządy wojewódzkie oraz producenci produktów tradycyjnych, produktów posiadających oznaczenia unijne oraz certyfikaty rolnictwa ekologicznego.
Stoisko Województwa Śląskiego zorganizowane zostało przy współudziale Górnośląskiego Parku Etnograficznego w Chorzowie oraz Gminy Ornontowice. Powiat Raciborski zaznaczył swoją obecność przekazując publikacje promocyjne które rozchodziły się jak przysłowiowe " ciepłe bułeczki".
Odwiedzający stoisko Województwa Śląskiego mogli degustować tradycyjne wyroby z naszego regionu, w tym m.in.: sery owcze, pieczywo tarnogórskie, chleb tatarczuch, chleb krupiczniok, buchciki, żareckie obwarzanki odpustowe, miody, kołocze śląskie, śląskie oblaty, pierniki żywieckie oraz inne specjały kuchni regionalnej.
Klawisze Dostępności
Zamiast klawisza Alt możesz użyć H